RUKOLA

W naszym gospodarstwie uprawiamy rukolę z gatunku
Rucola selvatica (Diplotaxis tenuifolia).

Rukola jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i magnezu.
Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje
w kwas foliowy, zawiera też witaminę C i karotenoidy.
Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa
bakteriobójcz
o. Jest bogata w witaminy z grupy
A, B, C oraz K. Zawiera 8 razy więcej wapnia oraz
cztery razy więcej że
laza niż sałata lodowa.

Charakterystyczny smak posiadają również młode
pędy kwiatowe i kwiaty, które mogą być atrakcyjnym
składnikiem wiosennej sałatki.

W ostatnich latach stała się na polskich stołach
niezwykle popularna. Uatrakcyjnia każdą sałatę.
Idealnie komponuje się z pomidorami, awokado,
gruszką, łagodnymi gatunkami sera. Doskonale
smakuje także sama, skropiona oliwą i sokiem
z cytryny. Niezastąpiona w sałatkach i wielu daniach
kuchni śródziemnomorskiej. Bardzo łatwo można
zrobić z niej pesto. W naszej rodzinie miano kultowej
zyskała już sałatka z rukolą, kandyzowaną żurawiną
i parmezanem-skropiona sosem na bazie octu balsa-
micznego. Rukolę warto przechowywać w lodówce,
najlepiej owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy.
Jeśli jest związana gumką, gumkę ściągnąć.

Rośliny z siewów sierpniowych zimują i wczesną wiosną
nadają się do zbioru. W przydomowym ogrodzie sama
się rozsiewa i może być trwałym elementem warzywniaka.




 

 

 

PRZEPISY

Sałatka z rukoli
Pesto z rukoli
Zupa z rukoli