RUKIEW WODNA (łac. Nasturtium officinale)

Rukiew wodna to roślina z rodziny kapustowatych. W Polsce w stanie dzikim występuje dosyć rzadko i jest pod ochroną.
Liście i całe młode rośliny (po ew. odrzuceniu grubych łodyg) jadalne na surowo lub jako składnik zup i sosów. Rukiew ma pikantny smak podobny do rzeżuchy. Świetnie się sprawdzi w połączeniu z twarożkiem lub jajkami na twardo czy faszerowanymi. Jest doskonała jako zielenina, do kanapek i na sałatę (np. jako składnik mieszanki sałat), w sałatkach, jako dodatek do ryby czy kurczaka.

Jak podaje angielska Wikipedia, rukiew ma wiele wartości odżywczych, zawiera znaczne ilości żelaza, wapnia, manganu i kwasu foliowego, oraz witaminy A, B6 (i innych z grupy B), C i K. To również źródło bogatych w omega-3 kwasów tłuszczowych.

 

 

 

PRZEPISY