MUSZTARDOWIEC (Brassica juncea)

Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Poprawna nazwa rośliny to kapusta sitowata, ale nazywana jest także kapustą sarepską oraz gorczycą sarepską. Z nasion musztardowca produkowana jest dobrze nam znana musztarda. Jego nasiona  służą także jako przyprawa przy produkcji wędlin, marynat czy kiszonych warzyw.

Musztardowiec posiada wiele wartości odżywczych, szczególnie cenny jest kwas foliowy oraz witaminy A, B i C i mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, wapń.
Liście musztardowca nadają się zarówno do spożycia na surowo, ale także do duszenia czy smażenia. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy. Małe, młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego smaku.  Liście musztardowca sprawdzają się w połączeniu z twarogiem albo mozarellą. Większe liście idealnie uzupełnią smażone i duszone potrawy azjatyckie. Na ciepło stanowią ciekawy dodatek do mięs (świetne do jagnięciny).

 

 

 

PRZEPISY

pesto z musztardowca