dynia Blue Ballet
(Cucurbita maxima – dynia olbrzymia)

Dynia o niezwykłym niebieskozielonym kolorze skórki i ciemnożółtym miąższu, konsystencji sypkiej (lekko mącznej).
Nadaje się do przechowywania. Smaczna na zupę krem. Można użyć jej razem ze skórką, jednakże jeśli zależy nam na jedwabistej konsystencji zupy, lepiej skórkę obrać.
Świetna do pieczenia, razem ze skórką.

Dynie zawdzięczają swój żółtopomarańczowy kolor beta-karotenowi-prowitaminie A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednymz bogatszych źródeł beta-karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na dzialanie wysokiej temperatury, więc dynia duszona, pieczona czy gotowana jest również dobrym źródłem prowitaminy A.

 

 

 

 

PRZEPISY