SZCZYPIOR CZOSNKOWY - właściwa nazwa to czosnek bulwiasty
(Allium Tuberosum)


Roślina z rodziny amarylkowatych (d. czosnkowatych). Pochodzi

z Azji z rejonu Himalajów, obecnie występuje w naturze na wielu

kontynentach (w niektórych rejonach, np. Australii, jest wręcz

uważana za uporczywy chwast). Czosnek bulwiasty uprawiany

jako roślina ozdobna, dla celów spożywczych (jako przyprawa

lub składnik potraw) i leczniczych (w medycynie tradycyjnej).

Jadalne są liście, łodygi i kwiaty. Z wyglądu przypomina płaski

szczypiorek, jednak pachnie i smakuje jak czosnek.

W związku z wielokrotnymi pytaniami w sklepiku o główkę tegoż

czosnku bulwiastego, zdecydowaliśmy się nazwać go

szczypiorkiem czosnkowym.

W Azji wykorzystuje się go do zup i sałatek, w plackach

i naleśnikach oraz w daniach tradycyjnej kuchni chińskiej,

japońskiej i koreańskiej.

Jest również używany jako składnik stir-fry lub curry oraz

jako nadzienie azjatyckich pierożków (w połączeniu z jajkami,

krewetkami i wieprzowiną).

Można go stosować jako dodatek smakowy podobnie jak

szczypiorek, dymkę lub czosnek lub wręcz jako ich substytut.

Najlepiej po zjedzeniu szczypiorku nie wychodzic z domu.

Dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie szczypiorku przez

wszystkich domowników. Okazuje się, że zmiksowany szczy_

piorek czosnkowy np. z twarogiem traci swoje kłopotliwe

cechy.



(źródło: en.wikipedia.org)


 

 

 

 

PRZEPISY

zielony serek ze szczypiorkiem czosnkowym
pesto ze szczypioru czosnkowego