KWIATY CUKINII

Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w  słoneczny dzień są mocno otwarte.
Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać.
Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej roślinie kwiaty męskie i żeńskie.
Kwiat żeński posadowiony jest na malutkiej cukinii. W zależności od odmiany może to być zielona lub żółta,
podłużna lub okrągła cukinia.

Kwiat męski wznosi się na łodyżce obrośniętej delikatnymi igiełkami.
Są bardzo dekoracyjne. Można je jeść na surowo, najlepiej dodać przed samym podaniem do sałaty.
Można smażyć w lekkim cieście naleśnikowym, piwnym, czy zmąconym jajku z dodatkiem mleka.
Można faszerowane piec, dusić lub maczane w cieście smażyć.


 

 

 

PRZEPISY

Faszerowane kwiaty cukinii