DYNIA MUSCAT DE PROVENCE
(Cucurbita moschata – dynia piżmowa)

Dynia okrągła, spłaszczona, rowkowana. Skórka przebarwia się od koloru zielonego do piaskowego. Im więcej koloru piaskowego, tym dynia jest bardziej dojrzała, a jej miąższ ma bardziej inensywny, pomarańczowoczerwony kolor. Bardzo dobra do przechowywania. Nadaje się na przetwory, smaczna jest z niej zupa. Skórkę trzeba obrać. Wyśmienita do jedzenia na surowo. Ma lekki melonowy aromat.

Dynie zawdzięczają swój pomarańczowy kolor beta-karotenowi-prowitaminie A, która ma silne działanie przeciwutleniające. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc duszona, gotowana czy pieczona dynia również jest dobrym żródłem prowitaminy A.

 

 

 

PRZEPISY