KARCZOCHY
(Cynara scolymus)

Karczoch zwyczajny to roślina należąca do rodziny astrowatych. Karczochy znane i cenione były już w starożytnym Rzymie i Grecji, dziś uprawiane są w całej Europie i Ameryce Północnej, szczególnie popularne są we Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Karczoch jest warościowym źródłem błonnika, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i innych minerałów, ale najbardziej ceniony jest ze względu na zawartość cynaryny, stosowanej w leczeniu dolegliwości wątroby. Cynaryna pomaga także w trawieniu tłuszczów i obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Znajdujące się w karczochach flawonidy są także silnymi antyoksydantami, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, a przez to opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Jadalna część karczocha to mięsiste części liści i dno kwiatostanu, czyli serce. Warzywa te można gotować, smażyć, piec lub grillować, a także konserwować. Średnia główka karczocha zawiera tylko 60 kcal.

W naszym gospodarstwie ścinamy karczochy w porównaniu z karczochami uprawianymi za granicą niezbyt duże. Jeśli pozostawimy pąki, by urosły większe, otwierają się i zaczynają kwitnąć. Każdego roku na nowo zakładamy plantację karczochów z siewu. Pozostawienie karczochów - rośliny wieloletniej na zimę w naszych warunkach klimatycznych, kończyło się fiaskiem. Marzły. Zbiór karczochów mniejszych rozmiarów ma swój plus. Po obraniu zewnętrznych, twardych, ciemnozielonych łusek i obcięciu twardego czubka, wszystko nadaje się do zjedzenia na surowo, smażone, pieczone, gotowane.

 

 

 

PRZEPISY

Gotowane karczochy
Placuszki na słono
Karczochy z północy Włoch