Dostępność warzyw w zakładce SKLEPIK, przepisy w zakładce PRODUKTY

Na zdjęciu 10-cioletnia karpa szparagowa wykopana dla celów badawczych przez zespół
prof. Mikołaja Knaflewskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Profesor, który
jest specjalistą w zakresie biologii i uprawy szparagów podczas konferencji szparagowej
w Nowym Tomyślu świętował w tym roku 50-lecie swojej pracy naukowej.
Za profesorem:
"Szparag jest rośliną wieloletnią, której okres uprawy w Polsce wynosi najczęściej 12-13 lat.
W naszych warunkach klimatycznych zbiory prowadzi się jeden raz w roku- w terminie
od drugiej połowy kwietnia do 20-24 czerwca.
Częścią jadalną szparaga są młode pędy zwane wypustkami. Mogą one mieć różną barwę
w zależności od odmiany i dostępu światła. Na świetle naturalna jest barwa zielona bez odcienia
fioletowego lub z takim odcieniem. Odcięcie dostępu światła, na przykład przez usypanie wałów
zieleni, uniemożliwia tworzenie się w wypustkach chlorofilu. Dochodzi w ten sposób do ich bielenia
i uzyskujemy tzw. szparagi białe. Te same odmiany mogą więc wytwarzać wypustki bielone albo zielone."

"Wieloletnia jest tylko część podziemna tej rosliny, nazywana karpą, podczas gdy część nadziemna
pojawia się wiosną i zamiera jesienią.
Zasadniczą częścią karpy, chociaż nie największą, jest silnie skrócone kłącze. Z dolnej części kłącza
i z jego boków wyrastają korzenie mięsiste, które pełnią funkcję organów spichrzowych, a z górnej
-pąki, z których tworzą się pędy naziemne.Liczba korzeni spichrzowych wynosi kilkaset sztuk,
a ich przeciętna długość-około 1m."

Wykopana 10-letnia karpa szparagowa miała ok.1000 korzeni spichrzowych.

Karpa na zdjęciu poniżej jest 3-letnia.